duminică, 22 decembrie 2013

AURA ION

      TRAGEDIA  DIN  MUNTII  APUSENI

Sute de oameni au depus, ieri, flori la căpătâiul studentei decedate în accidentul aviatic. Aura Ion se trăgea dintr-o familie modestă şi singura ei bucurie era cartea.Aura Ion 
În haine cernite, cele două surori, fratele şi părinţii studentei stau lipiţi de sicriul alb, incapabili să verse lacrimi. Printr-o "derogare" de la tradiţia ortodoxă ce spune că fetele nemăritate trebuie înmormântate în rochie de mireasă, Aura a fost îmbrăcată în haina care i-a fost cea mai dragă: uniforma militară.

Pălăria verde îi lasă faţa descoperită, iar machiajul îi scoate în evidenţă frumuseţea, fără a-i acoperi rănile de pe obraz ce amintesc de accident. Dacă n-ar avea ochii închişi, aproape că n-ar fi nicio diferenţă între fata din tabloul depus la căpătâi şi cea din sicriu, păzită de patru militari îmbrăcaţi în haine de gală.
"Nu le avea cu cluburile"
În scurt timp, micuţa capelă de la marginea Bucureştiului se umple de haine verzi şi albastre. Colegii de la Spitalul Militar şi de la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică, veniţi cu coroane, salută milităreşte şi ţin un moment de reculegere. Şi Spitalul Colentina a ţinut să trimită flori. O tânără care nu are mai mult de 15 ani şi care nu o cunoscuse niciodată pe Aura aprinde o lumânare: "Mi-am amintit că şi eu am făcut o prostie pe munte şi era să mor".
Prietenii familiei îşi amintesc de ea ca de o fată care a trăit doar ca să înveţe. "Se trezea la 4 dimineaţa ca să meargă la unitate să dea raportul şi nu făcea decât să înveţe toată ziua. Avea aproape 24 de ani şi nu a avut niciun prieten. Nu mergea în club ca alţii de vârsta ei. Măcar de s-ar fi bucurat şi ea de viaţă", spune un vecin din Balta Alba, care o cunoştea pe Aura "de când era de-o şchioapă". Inteligenţa nu era singura ei calitate. "Îşi iubea fraţii şi părinţii. Nu sunt o familie înstărită, din contră, iar ea le cumpăra surorilor lucruri din soldă".
Decenţi, părinţii fetei nu sunt interesaţi de donaţii. "Sunt confuz, nu vreau să vină banii pe durerea fetei mele. Pe ea nu mi-o mai pot aduce înapoi banii", spune tatăl. Aura Stan a fost adusă la Bucureşti de un avion al Ministerului Apărării Naţionale şi avansată la gradul de locotent post-mortem. Trupul neînsufleţit a rămas toată noaptea la capela Cimitirului Militar. Studenta va fi înmormântată astăzi, la ora 12.00.
Adrian Iovan, înmormântat vineri la Bellu
Trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost adus aseară în Bucureşti şi va fi depus la capela Bisericii Rahova. Fiica sa de 30 de ani, din prima căsătorie, s-a întors de la Paris pentru a se ocupa de formalităţile de înmormântare. Pilotul va fi înmomântat, mâine, la prânz, la Cimitirul Bellu Catolic. Printre preoţii care vor oficia slujba se va afla şi părintele Aurelian, naşul lui Albert, fiul lui Adrian Iovan.
Medicii legişti au stabilit că Iovan a murit din cauza leziunilor multiple şi a hipotermiei. Pilotul s-a stins cu gândul la copilul său, pe care îl striga din răsputeri înainte să moară, a povestit medicul Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitori. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, după ce avionul de mici dimensiuni, la bordul căruia se aflau, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
CITIȚI ȘI:
Pilotul Adrian Iovan a murit in urma unui soc traumatic, combinat cu un soc hipotermic, iar in cazul studentei decesul a fost cauzat de soc hipotermic, combinat cu tulburari de respiratie, a declarat pentru Mediafax seful Serviciului de Medicina Legala Alba, Gheorghe Vieru. El a explicat, marti, ca acestea sunt primele rezultate ale necropsiilor facute in urma accidentului aviatic din Muntii Apuseni si ca analizele facute de legisti vor fi extinse pentru date mai exacte.

Potrivit acestuia, pilotul Adrian Iovan a murit in urma unui soc traumatic provocat de fracturi la picioare si fracturi costale multiple, combinat cu soc hipotermic. "Cazurile sunt deosebite. La pilot cauza mortii este un soc traumatic, combinat cu un soc hipotermic, socul traumatic provocat de fracturi ale membrelor inferioare si fracturi costale multiple. In cazul fetei, mecanismul mortii este de soc hipotermic, combinat cu tulburari de dinamica respiratorie, ca urmare a unui traumatism", a spus Vieru.

Potrivit acestuia, in cazul pilotului nu se poate stabili cu certitudine ora decesului, iar in cazul fetei momentul decesului este cu mai putin de 12 ore in urma.

Intrebat daca ar fi putut fi salvati, Vieru a raspuns ca acest lucru este foarte greu de stabilit. "Greu de spus, pentru ca nu avem toate datele si de laborator, ca sa ne confirme diagnosticul macroscopic(...) Noi o sa extindem investigatiile si o sa avem date mai precise", a afirmat el.

Intrebat daca cele doua victime au avut hemoragie interna, el a spus ca doar in cazul pilotului "s-a descoperit un hemotorace de 200 de mililitri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu