CAVALERI MESEI ROTUNDE
În mitul arthurian, Masa Rotundă era masa în jurul căreia se adunau regele Arthur și cavalerii săi. După cum sugerează și numele, ea nu avea un cap, și deci toți cei care stăteau în jurul ei ocupau poziții egale. Masa a fost descrisă pentru prima dată în 1155 de către poetul Wace, care s-a bazat pe reprezentări mai vechi ale suitei legendelor despre Arthur. Simbolismul Mesei Rotunde s-a dezvoltat de-a lungul timpului; până spre sfârșitul secolului al XII-lea a ajuns să fie simbolul ordinului cavaleresc asociat curții lui Arthur Cavaleri Mesei Rotunde
Sfarsitul sec. Al V-lea si inceputul secolului al VI-lea este o perioada de simbolism epic pentru istoria mondiala a onoarei si a curajului. Este vorba despre legendele regelui Arthur si instituirea Ordinului Cavalerilor Mesei Rotunde.
Imaginea lui Arthur in istoria lumii este impregnata cu aura idealismului si a nemuririi, el fiind, conform miturilor, eroul devenit rege cu aportul divinitatii, singurul care a reusit sa scoata sabia vrajita din piatra. Mai tarziu, regele Arthur devine purtatorul sabiei vrajite, Excalibur, daruita lui de zana lacului, in semn de supunere si recunoastere. Excalibur si sabia din piatra, desi confundate in multe adaptari cinematografice sau animate, sunt doua arme independente, fiecare dintre ele avand o semnificatie aparte pentru identitatea legendarului rege. Mai mult decat atat, Arthur, prin aura supraumana ce il reprezinta la nivel de credinte si superstitii, ar fi fost Cel Ales pentru a descoperi Sfantul Graal.
Tot in jurul regelui Arthur se formeaza Ordinul Cavalerilor Mesei Rotunde. Acest ordin s-a nascut prin intelepciunea lui Arthur care a dorit ca cei mai buni luptatori ai sai sa fie intotdeauna la acelasi nivel, fara diferente de statut sau preferinte. Astfel, el a dat ordin sa se construiasca o masa fara colturi si fara capete, ca sa evite situatia delicata de a trebui sa aleaga doar unul dintre cavaleri spre a-l aseza in capul mesei.
Sunt legende care spun ca masa rotunda exista ca replica a mesei din Cina Cea de Taina. Ea ar fi fost conceputa de inteleptul vrajitor Merlin, sfatuitor al lui Arthur, avand doisprezece scaune si un loc liber. Acesta marca locul lui Iuda, iar faptul ca era gol semnifica absenta tradatorilor intre cavaleri. De asemenea, locul astepta sa fie ocupat de cavalerul care va descoperi si va aduce Sfantul Graal.
Despre cum reuseste simbolistica Sfantului Graal, prin locul gol al mesei rotunde, sa trimita la iubirea absoluta si, in acelasi timp, la tradare, vom afla in articolele urmatoare. Pana atunci, AuroMedia, organizatorul Savoart – Sarbatoarea Bunului Gust, va doreste o zi minunata!
Arthur – rege legendar al celţilor din Britania. A luptat împotriva cuceritorilor anglo-saxoni. Ocupă un loc central în ciclul de romane cavalereşti din secolele XII-XIII, cunoscut sub numele de „Ciclul mesei rotunde”.
Personaj de o mare cinste, recunoscut a fi foarte drept şi nepărtinitor, Arthur îşi adună cei 12 cavaleri o dată pe an în jurul “mesei rotunde”, ca să fie la egală distanţă de toţi, să nu favorizeze pe nimeni.
Expresia Cavalerii mesei rotunde defineşte un grup de oameni uniţi prin aspiraţii generoase pentru binele colectivităţii.
Cu totii cunoastem imaginea regelui Arthur care smulge legendara sabie Excalibur din stanca.Care este adevarul si unde se infiripa legenda?
Se pare ca idealul cavaleresc dateaza inca de la sfarsitul secolului al V-lea si inceputul secolului al VI-lea, astfel, regele Arthur, un erou semi-legendar a fost conducatorul Marii Britanii in lupta impotriva invadatorilor saxoni. Destinat maretiei de ursitoarele din Avalon, el este regele legitim al intregii Anglii.
Epoca a spiritului cavaleresc, sub domnia lui benefica, Anglia se bucura de o perioada de 12 ani de pace si prosperitate, vreme in care cavalerismul ajunge la apogeu. La castelul sau dinCamelot, Arthur ii convoaca pe curajosii si credinciosii cavaleri ai regatului sau precum Lancelot, Gawain, Percivale in jurul Mesei Rotunde. Merlin ii invata sa se abtina de la crime, cruzimi si violente, sa evite tradarea, minciuna si necinstea, sa fie milosi si mai presus de toate sa apere, sa protejeze si sa respecte femeile. Cavalerii pleaca de aici sa civilizeze lumea cunoscuta de ei, se lupta cu dragoni, giganti si alte forte ale raului in castele bantuite de fantome, paduri intunecate si gradini fermecate.
Surse documentare
Detaliile cu privire la povestea lui Arthur sunt compuse în principal din folclor si inventie literara si istorica, existenta lui este dezbatuta si contestata de istoricii moderni. Existenta lui Arthur cel istoric este spicuita din diferite surse, inclusiv “Cambriae Annales”, “Brittonum Historia”, si scrierile lui Gildas si Nennius. Numele lui Arthur, de asemenea, apare în sursele poetice timpurii, cum ar fi The Gododdin.
Este popularizat si de clericul Geoffrey de Monmouth in cartea sa “Historia Regum Britanniae”
Deasemenea, el este prezentat uneori ca un mare razboinic sau ca o figura supranaturala, asociat chiar magiei din folclor si lumii de dincolo.
Desi temele, evenimentele si personajele din legenda arthuriana au variat considerabil de la un text la altul, si nu exista nici o versiune canonica, istoria lui Geoffrey de multe ori a servit ca punct de plecare pentru povestile mai târziu. Geoffrey Arthur este descris ca un rege din Marea Britanie care a învins saxonii si a stabilit un imperiu peste Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Norvegia si Galia. Multe elemente si incidente care sunt acum o parte integranta din povestea arthuriana apar în Istoria lui Geoffrey, inclusiv tatal lui Arthur, Uther Pendragon, magicianul Merlin, Guinevere, sabia Excalibur, nastere lui Arthur la Tintagel, lupta finala împotriva lui Mordred la Camlann si „plecarea” în Avalon.
Scriitorul francez Chrétien de Troyes a adaugat pe Lancelot si Sfântul Graal la poveste si a început un gen de romantism in care Arthur a devenit un aspect important al literaturii medievale. În secolul al XXI-lea, legenda traieste, nu numai în literatura de specialitate, dar, de asemenea, în adaptari pentru teatru, film, televiziune, benzi desenate si alte mijloace media.
Dezgropand Curtea lui Arthur si Castelul din Camelot
Avand in vedere raspandirea si perenitatea povestii lui Arthur, era inevitabil ca oamenii de stiinta sa caute, in cele din urma, sa dea la o parte frumusetea literara si sa stabileasca adevarul din spatele legendei.
In 1965, a fost format Comitetul de Cautare a Castelului din Camelot, fondatorii acestuia propunandu-si sa descopere Masa Rotunda si Sfantul Graal. Dupa cinci ani de sapaturi la Somerset, arheologii comitetului au identificat ruinele castelului Cadbury, din apropiere de Glastonbury, drept Camelot. Fortificat in perioada pre-romana si folosit in timpul ocupatiei romane, castelul parea a fi cel potrivit.
Dar cea mai senzationala descoperire a fost gasirea unor obiecte de ceramica ce sugerau ca situl fusese folosit, in jurul anului 500, de catre o capetenie britanica – deci dupa retragerea romanilor si inainte de cucerirea saxona.
In ceea ce priveste cavalerismul atat de elogiat al lui Arthur, trebuie spus ca el a domnit intr-o perioada de lupte crunte pentru apararea integritatii teritoriale si a independentei politice
Intoarcerea mesianica a regelui
Traditii literare
Considerat zeu celt demult uitat sau semizeu nordic, conducator viteaz, Arthur intra in legenda.
Ciclul arthurian a cunoscut de-a lungul secolelor cresteri de interes, declin si renasteri. Uneori, chiar asocieri cu povestea lui Tristan si a Isoldei. Sute de carti de profil sau nu, fictiuni literare sau critici istorice, benzi desenate si nu numai au aparul de-a lungul anilor.Tablouri celebre de asemenea.
În ultimii ani, rolul lui Arthur ca un adevarat erou al secolului al cincilea a facut si deliciul publicului prin filme si alte versiuni ale legendei arthuriene, mai ales King Arthur (2004) si Last Legion (2007).
Arthur a fost de asemenea folosit ca model pentru comportamentul din zilele moderne. În anii 1930,Ordinul Fellowship al Cavalerilor Mesei Rotundeformat în Marea Britanie pentru a promova idealurile crestine si notiunile lui Arthur despre cavalerismul medieval.În Statele Unite, sute de mii de baieti si fete s-au alaturat grupurilor de tineret arthuriene, cum ar fi Cavalerii Regelui Arthur, în care Arthur si legendele sale au fost promovate ca exemple sanatoase.
Profund integrata in cultura conteporana, imagistica si simbolistica arthuriana ramane sa fie interpretata si reinterpretata de-a lungul secolelor ce vor veni.
Domnia sa glorioasa si de neuitat, precum spune un comentator, a fost o „scurta perioada luminoasa, o stea a raiului in ceata Evului Mediu
Legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde reprezinta unul dintre cele mai vechi mituri britanice. Arthur a fost considerat regele etern, care si-a aparat glorios poporul de saxoni, legenda subliniind promisiunea facuta de acesta ca se va intoarce din mormantul sau de pe insula Avalon pentru a apara Britania, in cazul in care tara ar fi fost din nou amenintata de invazia straina.
Cultura populara europeana este plina de legende legate de domnitori, care au promis ca se vor intoarce cand tara lor va fi in pericol. Francezii vor fi salvati de Carol cel Mare, germanii de Frederic Barbarossa, iar irlandezii, de marele lor erou Fionn McCumhaillig. Insa, dintre toate aceste povesti, cea mai reprezentativa ramane cea a regelui Arthur, aceasta legenda avand o oarecare credibilita
Cultura populara europeana este plina de legende legate de domnitori, care au promis ca se vor intoarce cand tara lor va fi in pericol. Francezii vor fi salvati de Carol cel Mare, germanii de Frederic Barbarossa, iar irlandezii, de marele lor erou Fionn McCumhaillig. Insa, dintre toate aceste povesti, cea mai reprezentativa ramane cea a regelui Arthur, aceasta legenda avand o oarecare credibilita
te istorica.
In sec. al cincilea d.Hr atrait un mare sef de trib, probabil un britanic romanizat, care a reputat numeroase victorii impotriva saxonilor care jefuiau imprejurimile. Conform cercetatorilor, regele Arthur a avut drept model un luptator neinfricat, un soldat pe nume Ambrosius Aurelianus. Cand armata romana s-a retras din Britania, englezii au ramas fara un conducator national.
In jurul anului 410 d.Hr, Britania se bucura de aproape 400 de ani, datorita protectiei oferite de armata romana, de pace si imbelsugare. Reteaua drumurilor asigura conditii optime comertului, facand rapida deplasarea legiunilor romane intre locuri de tabara si orasele mai mari. Dupa ce armatele romane s-au retras in Italia, din cauza amenintarilor barbarilor, britanicii au fost lasati in voia soartei. Astfel, in Britania a izbucnit razboiul civil : a inceput lupta pentru bogatiile lasate in urma de catre colonizatorii romani .
Tiranul Vortigern a reusit sa obtina cea mai mare parte a puterii, datorita faptului ca si-a intarit oastea cu mercenari anglo-saxoni, condusi de doi luptatori excelenti, Hengist si Horsa. Acestia din urma s-au revoltat impotriva lui Vortigern, omorandu-l. Noi trupe anglo-saxone au traversat Canalul, pentru a-si lua partea ce li se cuvenea .
Solutia a venit din partea unui comandant britanic necunoscut, pe nume Ambrosius Aurelianus. Acesta i-a invins pe saxoni in 518, la Mount Badon. Despre acel geniu militar, se stie doar ca se numea Arthur. Aceasta victorie a fost covarsitoare. Timp de 50 de ani a domnit pacea in Britania. Cronicile walesiene vorbeau despre Arthur ca fiind " regele minunilor si al vrajitorilor ", faptele lui fiind cunoscute in intreaga Britanie .
In Annales Cambriae, o cronica scrisa de calugari, se relateaza despre cum a luptat Arthur timp de trei zile si trei nopti, in cele din urma obtinand victoria.
Nasterea lui Arthur a fost invaluita in magie si comploturi. Tatal sau, Uther Pendragon, regele Angliei, se indragostise de Ygraine, sotia celui mai fidel om al sau, printul Gorlois de Cornwall. O dorinta coplesitoare a pus stapanire pe rege ; in cele din urma , l-a convins pe vrajitorul sau Merlin sa prepare o bautura fermecata, prin care el a capatat infatisarea lui Gorlois, l-a ucis pe acesta, iar el a aparut sub chipul sotului in dormitorul Ygrainei, la castelul din Tintagel. Arthur a fost rodul pasiunii lui Uther pentru Ygrina.
Merlin a incredintat copilul unui cavaler pe nume Ector, la care trebuia sa ramana pana la varsta de 15 ani. Dupa moartea lui Uther, nobilimea s-a strans la Londra si, sub ochii lui Merlin, fiecare print si conte si-a incercat norocul cu piatra magica, incercand sa elibereze sabia Excalibur, pe care scria : " Cel care va scoate sabia din piatra, va fi regele Angliei. " Nimeni n-a putut sa scoata sabia in afara de Arthur.
Arthur a fost ales regele Angliei, dar au trecut multi ani pana cand a fost pe deplin recunoscut si acceptat ca rege. Unul dintre nobilii revoltati, Loth of Lothian, i-a oferit lui Arthur mana frumoasei Morgause si cei doi au avut un copil impreuna. Arthur nu stia ca Morgause este de fapt sora lui, fiica lui Gorlois si Ygraine. Merlin a prezis ca Mordred, baiatul nascut din aceasta relatie incestuoasa, va cauza sfarsitul lui Arthur si al regatului sau .
Mai tarziu, Arthur s-a recasatorit cu Guinevere si s-a stabilit la Camelot, acolo unde se pomeneste si despre Masa Rotunda cu cei 12 cavaleri ai sai. Cei 12 cavaleri de seama din Camelot erau egali, neexistand nici un privilegiu. Un singur loc era liber, fiindu-i destinat acelui cavaler care, intr-o buna zi, ar fi gasit Sfantul Graal, cel mai de pret obiect al lumii crestine, pocalul din care a baut Iisus Hristos la Cina cea de Taina. Conform credintelor, Graalul a fost adus in Anglia de catre Iosif de Arimathia, care a fugit de pe Taramul Sfant de teama evreilor. Legenda mai spune ca Iisus si-a petrecut anii de copilarie in Anglia, mai precis in sud, motiv pentru care Biblia nu pomeneste despre copilaria din Palestina a Mantuitorului.
Viata lui Arthur a fost plina de minciuni si de tradari. Sotia lui, Guinevere, s-a indragostit de unul dintre cavaleri, Sir Lancelot ; apoi Mordred va acuza in public cuplul de adulter si tradare. Lancelot si Guinevere, insotiti de grupul cavalerilor care au participat la revolta, fug in Franta, insa Arthur ii urmareste si are loc o lupta sangeroasa. Intre timp, la Camelot, Mordred preia tronul lui Arthur, in absenta acestuia. Arthur si cavalerii sai fideli il infrunta pe Mordred si pe oamenii acestuia, pe campul de lupta din Camlann. Pasind printre trupurile neinsufletite ale cavalerilor sai, Arthur isi raneste mortal fiul, dar Mordred, cu ultimele puteri, il strapunge si el cu sabia pe Arthur . Regele ranit este dus pe malul unui lac fermecat, intr-o capela construita de Iosif de Arimathia pe insula mistica Avalon .
Legenda regelui Arthur a generat numeroase variante si fiecare continea noi si noi fapte eroice. In 1135, un calugar pe nume Geoffrey of Monmouth a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului sau intitulat " Istoria regilor Angliei ", sustinand ca respectivele evenimente erau fapte istorice, nu legende sau mituri.
Despre mormantul regelui, se spune ca a fost gasit pe insula Avalon, avand insemnat o cruce cu urmatoarea inscriptie : " Hic jacet sepultus inclitus Rex Arthurus cum Wenneveria uxore sua secona in Insula Avallonis ", tradus insemnand " Aici se odihneste vestitul rege Arthur cu Guinevere, ce-a de-a doua sotie a lui, inmormantati pe insula Avalon.
Se spune ca s-ar fi gasit mormantul la 5 m adancime, dar in morminte s-au gasit alte doua lazi, ce contineau portretele si blazoanele lui Arthur si Guinevere. In portret, regina purta o coroana intacta, iar Arthur, o coroana pe care se vedeau urmele luptelor.
El avea multe cicatrici din lupta sa cu Mordred pe campul din Camlann, unde ii fusese taiata urechea stanga. In lazi a fost gasit scheletul lui Arthur, ce se vedea ca fusese un barbat inalt, puternic, iar ramasitele Guineverei indicau ca aceasta fusese o femeie fragila.
In 1960, cativa arheologi au inceput sa faca sapaturi in locul in care s-a afirmat ca se afla mormantul regelui. Au gasit cateva indicii conform carora acolo fusese, candva, o groapa si au gasit si urmele unei pietre comemorative.
Oare era intr-adevar mormantul regelui Arthur si al reginei Guinevere ? Oare a trait, a luptat, a iubit regele mitic in epoca de glorie a Camelotului? Poate ca mormantul lui continua sa existe acolo, undeva intr-un loc stiut numai de cavalerii sai credinciosi ... Nu vom sti niciodata.
In sec. al cincilea d.Hr atrait un mare sef de trib, probabil un britanic romanizat, care a reputat numeroase victorii impotriva saxonilor care jefuiau imprejurimile. Conform cercetatorilor, regele Arthur a avut drept model un luptator neinfricat, un soldat pe nume Ambrosius Aurelianus. Cand armata romana s-a retras din Britania, englezii au ramas fara un conducator national.
In jurul anului 410 d.Hr, Britania se bucura de aproape 400 de ani, datorita protectiei oferite de armata romana, de pace si imbelsugare. Reteaua drumurilor asigura conditii optime comertului, facand rapida deplasarea legiunilor romane intre locuri de tabara si orasele mai mari. Dupa ce armatele romane s-au retras in Italia, din cauza amenintarilor barbarilor, britanicii au fost lasati in voia soartei. Astfel, in Britania a izbucnit razboiul civil : a inceput lupta pentru bogatiile lasate in urma de catre colonizatorii romani .
Tiranul Vortigern a reusit sa obtina cea mai mare parte a puterii, datorita faptului ca si-a intarit oastea cu mercenari anglo-saxoni, condusi de doi luptatori excelenti, Hengist si Horsa. Acestia din urma s-au revoltat impotriva lui Vortigern, omorandu-l. Noi trupe anglo-saxone au traversat Canalul, pentru a-si lua partea ce li se cuvenea .
Solutia a venit din partea unui comandant britanic necunoscut, pe nume Ambrosius Aurelianus. Acesta i-a invins pe saxoni in 518, la Mount Badon. Despre acel geniu militar, se stie doar ca se numea Arthur. Aceasta victorie a fost covarsitoare. Timp de 50 de ani a domnit pacea in Britania. Cronicile walesiene vorbeau despre Arthur ca fiind " regele minunilor si al vrajitorilor ", faptele lui fiind cunoscute in intreaga Britanie .
In Annales Cambriae, o cronica scrisa de calugari, se relateaza despre cum a luptat Arthur timp de trei zile si trei nopti, in cele din urma obtinand victoria.
Nasterea lui Arthur a fost invaluita in magie si comploturi. Tatal sau, Uther Pendragon, regele Angliei, se indragostise de Ygraine, sotia celui mai fidel om al sau, printul Gorlois de Cornwall. O dorinta coplesitoare a pus stapanire pe rege ; in cele din urma , l-a convins pe vrajitorul sau Merlin sa prepare o bautura fermecata, prin care el a capatat infatisarea lui Gorlois, l-a ucis pe acesta, iar el a aparut sub chipul sotului in dormitorul Ygrainei, la castelul din Tintagel. Arthur a fost rodul pasiunii lui Uther pentru Ygrina.
Merlin a incredintat copilul unui cavaler pe nume Ector, la care trebuia sa ramana pana la varsta de 15 ani. Dupa moartea lui Uther, nobilimea s-a strans la Londra si, sub ochii lui Merlin, fiecare print si conte si-a incercat norocul cu piatra magica, incercand sa elibereze sabia Excalibur, pe care scria : " Cel care va scoate sabia din piatra, va fi regele Angliei. " Nimeni n-a putut sa scoata sabia in afara de Arthur.
Arthur a fost ales regele Angliei, dar au trecut multi ani pana cand a fost pe deplin recunoscut si acceptat ca rege. Unul dintre nobilii revoltati, Loth of Lothian, i-a oferit lui Arthur mana frumoasei Morgause si cei doi au avut un copil impreuna. Arthur nu stia ca Morgause este de fapt sora lui, fiica lui Gorlois si Ygraine. Merlin a prezis ca Mordred, baiatul nascut din aceasta relatie incestuoasa, va cauza sfarsitul lui Arthur si al regatului sau .
Mai tarziu, Arthur s-a recasatorit cu Guinevere si s-a stabilit la Camelot, acolo unde se pomeneste si despre Masa Rotunda cu cei 12 cavaleri ai sai. Cei 12 cavaleri de seama din Camelot erau egali, neexistand nici un privilegiu. Un singur loc era liber, fiindu-i destinat acelui cavaler care, intr-o buna zi, ar fi gasit Sfantul Graal, cel mai de pret obiect al lumii crestine, pocalul din care a baut Iisus Hristos la Cina cea de Taina. Conform credintelor, Graalul a fost adus in Anglia de catre Iosif de Arimathia, care a fugit de pe Taramul Sfant de teama evreilor. Legenda mai spune ca Iisus si-a petrecut anii de copilarie in Anglia, mai precis in sud, motiv pentru care Biblia nu pomeneste despre copilaria din Palestina a Mantuitorului.
Viata lui Arthur a fost plina de minciuni si de tradari. Sotia lui, Guinevere, s-a indragostit de unul dintre cavaleri, Sir Lancelot ; apoi Mordred va acuza in public cuplul de adulter si tradare. Lancelot si Guinevere, insotiti de grupul cavalerilor care au participat la revolta, fug in Franta, insa Arthur ii urmareste si are loc o lupta sangeroasa. Intre timp, la Camelot, Mordred preia tronul lui Arthur, in absenta acestuia. Arthur si cavalerii sai fideli il infrunta pe Mordred si pe oamenii acestuia, pe campul de lupta din Camlann. Pasind printre trupurile neinsufletite ale cavalerilor sai, Arthur isi raneste mortal fiul, dar Mordred, cu ultimele puteri, il strapunge si el cu sabia pe Arthur . Regele ranit este dus pe malul unui lac fermecat, intr-o capela construita de Iosif de Arimathia pe insula mistica Avalon .
Legenda regelui Arthur a generat numeroase variante si fiecare continea noi si noi fapte eroice. In 1135, un calugar pe nume Geoffrey of Monmouth a dedicat regelui Arthur cea mai mare parte a volumului sau intitulat " Istoria regilor Angliei ", sustinand ca respectivele evenimente erau fapte istorice, nu legende sau mituri.
Despre mormantul regelui, se spune ca a fost gasit pe insula Avalon, avand insemnat o cruce cu urmatoarea inscriptie : " Hic jacet sepultus inclitus Rex Arthurus cum Wenneveria uxore sua secona in Insula Avallonis ", tradus insemnand " Aici se odihneste vestitul rege Arthur cu Guinevere, ce-a de-a doua sotie a lui, inmormantati pe insula Avalon.
Se spune ca s-ar fi gasit mormantul la 5 m adancime, dar in morminte s-au gasit alte doua lazi, ce contineau portretele si blazoanele lui Arthur si Guinevere. In portret, regina purta o coroana intacta, iar Arthur, o coroana pe care se vedeau urmele luptelor.
El avea multe cicatrici din lupta sa cu Mordred pe campul din Camlann, unde ii fusese taiata urechea stanga. In lazi a fost gasit scheletul lui Arthur, ce se vedea ca fusese un barbat inalt, puternic, iar ramasitele Guineverei indicau ca aceasta fusese o femeie fragila.
In 1960, cativa arheologi au inceput sa faca sapaturi in locul in care s-a afirmat ca se afla mormantul regelui. Au gasit cateva indicii conform carora acolo fusese, candva, o groapa si au gasit si urmele unei pietre comemorative.
Oare era intr-adevar mormantul regelui Arthur si al reginei Guinevere ? Oare a trait, a luptat, a iubit regele mitic in epoca de glorie a Camelotului? Poate ca mormantul lui continua sa existe acolo, undeva intr-un loc stiut numai de cavalerii sai credinciosi ... Nu vom sti niciodata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu